Culturele toppers lezen kortverhalen voor op Radio 1

23 maart 2020
Vorige week startte Radio 1 met een late night special: 'Zandman'. Afgelopen week waren er podcasts, documentaires en frappante eindwerken te horen. Vanaf deze week worden dat kortverhalen, gekozen en ingelezen door de mooiste stemmen uit de Vlaamse culturele wereld. Onder meer Jan Decleir, Wim Opbrouck, Joke Devynck, Koen De Bouw, Josse De Pauw,…. brengen een greep uit prachtige kortverhalen.

“Ik voel de laatste week meer dan ooit de nood aan de essentie van radio: nabijheid. Een stem, een microfoon en de oren aan de andere kant", zegt initiatiefneemster Ruth Joos ('De Wereld Vandaag'). "Overal is nood aan mooie woorden en betekenis, dus gaan we voor Virale Voorleessessies op Radio 1. Ik ben beginnen rond te bellen en heb een greep uit onze mooiste, warmste, markantste stemmen bereid gevonden hun lievelingskortverhaal in te lezen."

"Zowat overal kregen we een enthousiaste “ja” op onze vraag. Ik ben zo blij dat de brommende stem van Jan Decleir ons de eerste avond voorleest voor het slapengaan. Hij koos een klassieker, hoe kan het ook anders: Het verraderlijke hart, van Edgar Allen Poe. Als een soort Sinterklaasgeschenk uit lang vervlogen tijden. Van de schoonheid en de troost", zegt Ruth.

Kortverhalen op Radio 1 deze week:

  • Maandag 23 maart: Jan Decleir - Het Verraderlijke hart (Edgar Allan Poe)
  • Dinsdag 24 maart: Koen De Bouw -Nacht op de kale stad (Jean-Marie Berckmans)
  • Woensdag 25 maart: Natali Broods - Hoe ik op een zonnige ochtend in april mijn 100 procent perfecte meisje tegenkwam (Haruki Murakami)
  • Donderdag 26 maart: Janne Desmet - Kalme Chaos (Sandro Veronesi)
  • Vrijdag 27 maart: Wim Opbrouck - De Man In De Reus (Paul Snoek)
  • Zaterdag 28 maart: Joke Devynck – Veranderen (Liv Ullmann)
  • Zondag 29 maart: Dirk Roofthooft - De Waterafsluiter (Marguerite Duras)


De uitzendkalender van Zandman voor de weken nadien wordt nog aangevuld. Nog op de planning: kortverhalen door onder meer Damiaan De Schrijver, Stefaan Degand en Josse De Pauw.

Zandman, elke avond om 22 uur op Radio 1, gepresenteerd door Layla El-Dekmak.

Na de avonduitzending zijn alle voorgelezen verhalen te downloaden als podcast.

Lees ook:

Radio 1 Select