Hoogleraar huisartsengeneeskunde: "Aantal taken moeten bij huisartsen weggehaald worden"

15 september 2020
© Dirk Waem (Belga)
Huisartsen hebben het tegenwoordig bijzonder druk. Roy Remmen, hoogleraar huisartsengeneeskunde aan de Universiteit Antwerpen, wil de administratieve last bij hen weghalen.

Het water staat de huisartsen aan de lippen, zo trok Roel Van Giel, voorzitter van huisartsenvereniging Domus Medica gisteren in 'Terzake' aan de arlarmbel. Ze worden overspoeld met patiënten.

Ook Roy Remmen, hoogleraar huisartsengeneeskunde aan de Universiteit Antwerpen, onderschrijft dit. Al heeft hij wel een oplossing klaar: hij wil de administratieve last weghalen bij de huisarts zelf. "We moeten goed kijken welke taken huisartsen echt moeten doen", zegt hij in 'De Ochtend'.

"Huisartsen worden heel veel geconfronteerd met administratieve last: voor alles moet zowat een attest worden geschreven. Een voorbeeld: mensen die uit een rode zone terugkeren en een test moeten krijgen, moeten via de huisarts, ook al heeft overheid daar een QR-code voor gegeven. Dat zijn allemaal dingen die je volgens mij eenvoudig kan wegknippen uit heel die zorg. Dat kunnen ook andere mensen doen, ik denk bijvoorbeeld aan ondersteunend personeel zoals assistenten of verpleegkundigen, of misschien zelfs commerciële organisaties."

Beluister Roy Remmen in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select