Iedereen mag per maand met 5 mensen buiten gezin nauw contact hebben, verplichte quarantaine daalt naar 7 dagen

23 september 2020
© Olivier Hoslet (Belga)
Premier Sophie Wimès (MR) heeft op een persconferentie meer uitleg gegeven over de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad vanmorgen. Volgens de premier zijn we in een "derde periode van de corona-aanpak".

De eerste periode wilde het virus inperken (tijdens de eerste golf) en de tweede was het geleidelijk aan afbouwen van de maatregelen na de eerste golf. "De derde fase is het risicobeheer", zegt de premier. "Hoe kunnen we geleidelijk aan terugkeren naar een zo normaal mogelijke situatie terwijl het virus er nog altijd is?"

Dit zijn de kernpunten:

  • De basisregels blijven gelden: handen wassen, anderhalve meter afstand houden en mondneusmasker dragen waar dat niet kan.
  • Iedereen mag zoveel mensen zien als ze willen: als ze afstand houden én niet met meer dan tien mensen tegelijk samenkomen (kinderen worden niet meegeteld).
  • De bubbel verdwijnt: iedereen mag maximaal met 5 mensen per maand nauw contact hebben, maar het aantal moet zoveel mogelijk beperkt worden.
  • Er komt een barometersysteem op nationaal, regionaal en lokaal niveau zodat er snel beslissingen kunnen worden genomen als de situatie betert of verslechtert. Het moet ook meer perspectief bieden op termijn. De barometer is nog niet af. Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon moet dat binnen de 14 dagen het geval zijn.
  • Professioneel georganiseerde evenementen zoals recepties of trouwfeesten zijn onderworpen aan dezelfde regels als de horeca. Er is geen limiet aan het aantal deelnemers. Dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten.
  • Voor evenementen met publiek blijft de limiet op 200 voor evenementen binnen en 400 buiten, tenzij er uitzonderingen worden toegestaan.
  • Vanaf 1 oktober wordt de quarantaine ingekort tot 7 dagen.


Volg de updates via de liveblog van vrtnws.be

Wat wordt er verstaan onder nauwe contacten? Bekijk het fragment uit de persconferentie:

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Radio 1 Select