“Ik heb mijn man al negen maanden niet gezien”

3 september 2020
Unsplash.com
Lieze Roelandts heeft haar man al negen maanden moeten missen. Haar man, Tim, zit vast in Sierra Leone. Normaal gezien zou hij midden augustus terugkeren, tot hij positief testte op het coronavirus.

Negen maanden lang je man niet zien, het overkwam Lieze Roelandts uit Vorst. Haar man, Tim, vertrok eind november naar Sierra Leone om daar als ingenieur voor Artsen zonder grenzen mee te werken aan de opbouw van een vrouwenziekenhuis. Normaal gezien zouden ze elkaar om de drie maanden kunnen bezoeken, maar dat viel in het water door het coronavirus. “Net voor de lockdown begon, ben ik hem gaan bezoeken. Maar we hadden toen de ernst van de situatie nog niet door.”

Door de corona-epidemie zit Tim vast in Sierra Leone, tot hij midden augustus te horen kreeg dat hij toch zou mogen vertrekken. Hij moest wel eerst nog een test laten doen. Twee dagen voor zijn vliegtuig zou vertrekken, kreeg Lieze telefoon: haar man was positief en mocht het land niet verlaten. “Toen hij belde, heb ik eerst een kwartier moeten lachen, waarschijnlijk meer van de pure schok! Pas daarna is het nieuws hard aangekomen. Maar uiteindelijk hebben we gezegd: het is ons al negen maanden gelukt, die paar weken extra kunnen er ook nog wel bij.”

Toen hij belde, heb ik eerst een kwartier moeten lachen, waarschijnlijk van pure schok.

“De regel in Sierra Leone is dat je elke week opnieuw getest moet worden en pas na twee negatieve testen mag je het land verlaten. De tweede test van Tim was ook positief en vorige week testte hij voor de eerste keer negatief. Deze week had hij zijn vierde en hopelijk laatste test, en die resultaten zullen we vandaag te weten komen.”

Ondertussen heeft Lieze aan ons laten weten dat haar man negatief getest heeft en zaterdagochtend zal terugkeren naar België. Na negen maanden zal Lieze haar man eindelijk weer in haar armen kunnen sluiten.

Welke plaat hoort bij jouw bijzondere dag?

Om Lieze tot zaterdag goede moed te geven, draaide Vincent het nummer 'Alles voor mij' (de versie van 'She Goes Nana' door Clouseau). 

Wil je zelf ook een plaat aanvragen? Dat kan hier:

Lees ook:

Radio 1 Select