Shocking behaviour

24 januari 2020
Bovenstaande foto op Twitter trof Sofie Lemaire in het diepst van haar ziel: je ziet een boek – een Dostojevski - in twee ruwe blokken geknipt, zodat de eigenaar het gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen. En daar blijken ook veel andere mensen het mee eens te zijn: de ogen van de boekenliefhebber bloeden bij het zien van dergelijke “boekenslachting”.

De foto is van ene Alex Christofi, en de bijhorende tweet: “Yesterday my colleague called me a 'book murderer' because I cut long books in half to make them more portable. Does anyone else do this? Is it just me?” En dan hebben we het nog niet eens gehad over de mensen die de bladzijden die ze al gelezen hebben uit boeken scheuren, omdat ze ze toch niet meer nodig hebben.

Heiligschennis! Not done! Doet u thuis ook zo'n rare dingen? Of woont u samen met iemand die simpelweg niet correct met de voorwerpen omgaat? Over al dat soort rare kleine gewoontes, die andere mensen ronduit “shocking behaviour” vinden, hebben we het vandaag in 'De Wereld van Sofie'.

De Nederlander Gijs Wilbrink knipte ook al eens een boek in twee: ‘Infinite Jest’ van de Amerikaanse schrijver David Foster Wallace. Hij is er al 2 jaar in bezig, met tussenpozen. Want je raakt er bijna niet doorheen. Inhoudelijk niet, om te beginnen, en het boek is ook heel moeilijk vast te houden. Er blijken hele websites met tutorials te bestaan over hoe je precies dat boek doorkomt. Daarin wordt aangeraden om het in twee te knippen.

Wie er ook een vreemde gewoonte op na houdt is Toine. Hij is een fervent puzzelaar. Wat doe je nadat je puzzel van 2000 stukjes klaar is? Opnieuw afbreken natuurlijk. Maar dat is buiten Toine gerekend. Die plakt ze aan elkaar en hangt ze op! Brecht Devoldere ging bij hem langs.

Over koeken eten bestaan ook dat soort do’s en don'ts. Hoe eet jij je Prince-koek bijvoorbeeld? Of je Pimms? Of je Leo? Gelukkig is er sinds een tijdje een koekenautoriteit, die ons mogelijk verder kan helpen: comedian Lukas Lelie. Hij heeft een koekenprogramma op het internet genaamd "Standaard Koekhandel".

Radio 1 Select