Steeds meer vragen over politie-optreden Charleroi, parlement komt volgende week samen

21 augustus 2020
Verschillende politieke partijen willen dat er een grondig onderzoek komt naar de dood van een passagier op de luchthaven van Charleroi. Volgens Groen neemt het Comité P, dat toezicht houdt op de werking van de politiediensten, een te passieve houding aan. Volgende week zullen de Kamercommissies Binnenlandse Zaken en Justitie speciaal samen komen.

Er komen uit politieke hoek steeds meer vragen, nadat er woensdag beelden opdoken van een hardhandig politieoptreden op de luchthaven van Charleroi, in februari 2018.

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke noemt het "onbegrijpelijk" dat de top van de federale politie tot woensdag de beelden niet heeft gezien, waarop te zien was hoe een Slovaakse man hardhandig werd aangepakt door zes politie-agenten in zijn cel op de luchthaven van Charlerloi.

Volgens Van Hecke moet het Comité P, dat toezicht houdt op de werking van de politiediensten, dit dossier actief in handen nemen. "Ze hebben gisteren wel gezegd dat ze op de hoogte willen blijven van wat er tuchtrechtelijk zal gebeuren, maar dit is een te passieve houding", aldus Van Hecke.

"Waar waren de leidinggevenden? Waren ze er? En zo niet, waarom? Wat zijn hun interne richtlijnen? Waarom zijn die beelden nooit doorgestroomd? Is dit een interne communicatiefout of werden de beelden moedwillig achtergehouden? Het Comité P moet dit dringend en grondig onderzoeken, zonder zich te moeien met het werk van de onderzoeksrechter."

Parlement komt volgende week samen

Ondertussen heeft Kristien Van Vaerenbergh (N-VA), die de Kamercommissie Justitie voorzit, laten weten dat de Kamercommissies Justitie en Binnenlandse Zaken volgende week speciaal zullen samenkomen.

"Iedereen heeft die beelden gezien en die roepen natuurlijk heel wat vragen op", aldus Van Vaerenbergh. "Een politie-agente die een Hitlergroet brengt, dat is iets voor de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Daarnaast moeten we ook vaststellen dat er al meer dan twee jaar en een half een gerechtelijk onderzoek loopt en dat is iets waarover we de minister van Justitie aan de tand moeten voelen. Daarom zullen we de twee Kamercommissies volgende week samenbrengen."

Luister naar Stefaan Van Hecke in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend