Telecombedrijven mogen niet meer bijhouden met wie je belt

22 december 2016
Telecombedrijven mogen niet meer massaal gegevens over onze communicatie bijhouden. Dat zegt het Europees Hof van Justitie. In de praktijk betekent dat dat speurders dus niet meer kunnen nagaan met wie u gebeld heeft, schrijft De Standaard. De Vereniging van Onderzoeksrechters reageert alvast geschokt. "De rechters van het Europees Hof moeten mij toch eens uitleggen hoe ik nu onderzoeken moet voeren."
Telecombedrijven zoals Proximus en Base zijn vandaag de dag wettelijk verplicht om informatie over met wie je belt, waar je gsm zich bevindt of met wie je sms't een jaar lang te bewaren. De inhoud van die communicatie wordt niet bijgehouden, het gaat alleen om de zogenoemde "metadata".

Volgens het Europees Hof van Justitie is zo'n algemene bewaarplicht echter in strijd met de privacywetgeving. Daarom mogen de telecombedrijven vanaf nu enkel gericht gegevens opslaan, bijvoorbeeld van personen die al door de politie in de gaten worden gehouden.

De communicatiegegevens blijven immers erg belangrijk, ook in de strijd tegen terreur, erkent het Hof.

"Hoe kan ik nu vooraf weten wie feiten zal plegen", reageert Philippe Van Linthout, co-voorzitter van de Vereniging van Onderzoeksrechters, in De Standaard.

We komen net door de analyse van die gegevens vaak uit bij verdachten. Voorlopig zal ik de Belgische wet over de bewaarplicht blijven toepassen.

Bron: deredactie.be