Zo ziet versnelde strategie eruit: vanaf maart 65-plussers, vanaf juni algemene bevolking en afronden in september

8 januari 2021
© Eric Lalmand (Belga)
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) en experts van de bevoegde taskforce hebben in de Kamer toelichting gegeven bij de versnelde vaccinatiestrategie. Vanaf eind deze maand komt het zorgpersoneel aan de beurt, vanaf maart de 65-plussers en de risicopatiënten en vanaf juni de rest van de bevolking. Om dat te kunnen realiseren komen er zo'n 200 vaccinatiecentra. De bedoeling is om de hele campagne rond te hebben in september.

De vaccinatie ging deze week van start in de woonzorgcentra, maar er kwam meteen kritiek omdat die campagne niet snel genoeg zou gaan. De federale regering spoorde de taskforce vaccinatiestrategie daarop aan een plan uit te werken om te versnellen.

Vandaag is de versnelde strategie voorgesteld in de Kamercommissie Volksgezondheid, met minister Vandenbroucke en de experts van de taskforce. In het nieuwe schema blijven de eerder bepaalde groepen behouden, maar de timing is versneld. Zo komt het ziekenhuispersoneel al vanaf eind deze maand aan bod, en de huisartsen (eerstelijnszorg) vanaf februari.

Die versnelling is mogelijk omdat we vanaf eind deze maand een beperkte hoeveelheid van het Moderna-vaccin geleverd krijgen. Het helpt ook dat er geen 5 maar 6 dosissen van het Pfizer-vaccin uit een flacon kunnen worden gehaald. En voorts hoopt men al in februari op het AstraZenenca-vaccin, dat in het Verenigd Koninkrijk nu al wordt ingezet.

Lees verder onder de slide uit de presentatie.

Vaccinatieschema

Vanaf maart komen de 65-plussers en de risicopatiënten aan bod, van oud naar jonger. Vanaf dan verandert ook de methode om de vaccins te verdelen. Het gaat niet langer via de ziekenhuizen, maar via zo'n 200 vaccinatiecentra. De komen bij de bestaande covid-testdorpen.

Vanaf april komen de mensen met een essentiëel beroep aan bod. Om welke beroepen het gaat, moet nog afgeklopt wroden, maar eerder was sprake van onder meer brandweer, politie en civiele bescherming. Ook het onderwijspersoneel werd door sommigen genoemd.

De rest van de bevolking mag vanaf juni op een vaccin hopen. Nog net voor de zomer dus. "Dat is bijzonder goed nieuws. Dan is het rijk van de vrijheid terug in zicht", zegt minister Vandenbroucke daarover. Er wordt gemikt op september om de campagne af te ronden. Het gaat dan om het voornemen om 70 procent van de bevolking in te enten, de drempel die wordt beschouwd als het minimum voor groepsimmuniteit.

Beluister het debat tussen kamerleden Kathleen Depoorter van N-VA en Karin Jiroflee van SP.A in 'De Ochtend':

Beluister de analyse van wetstraatjournalist Ivan De Vadder in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'