"Zwangere vrouwen gaan te vaak naar de dokter, maar zwangerschap is geen ziekte!"

25 april 2019
Tijdens een zwangerschap gaat een vrouw tegenwoordig zo'n 15 keer langs bij de dokter. Maar eigenlijk is dat veel te veel, want het aanbevolen doktersbezoekjes ligt tussen de 7 à 10. Hoe komt het toch dat vrouwen nu meer dan vroeger langsgaan bij de dokter?

Jan De Maeseneer is professor eméritus huisartsengeneeskunde aan de UGent. Hij beaamt Bij Debecker dat vrouwen tijdens een zwangerschap almaar meer naar de okter gaan en heeft daar ook een plausibele reden voor. "Vroeger wisten vrouwen tijdens hun vierde of vijfde zwangerschap veel beter of wat ze voelden normaal was of niet. Maar vrouwen krijgen tegenwoordig minder kinderen dan vroeger, dus elk kind is 'extra kostbaar'. En dan nemen mensen liever het zekere voor het onzekere als ze iets voelen waarvan ze niet weten wat het betekent", aldus professor De Maeseneer. "Vrouwen moeten niet denken dat zwangerschap een ziekte is. Het is net een teken van gezondheid!"

Vrouwen gaan ook vaker rechtstreeks naar de specialist, zonder dat ze daarvoor doorverwezen zijn door een huisarts. Maar eigenlijk zouden veel van die consultaties ook kunnen plaatsvinden bij een vroedvrouw, want ook zij zijn goed onderlegd. Professor de Maeseneer pleit er dan ook voor om meer vrouwen in groep te begeleiden. "Op die manier zouden zwangere vrouwen hun bezorgdheden kunnen uiten aan elkaar en dan door een deskundige in een keer al hun vragen beantwoord zien."

Beluister hier de uitzending:

Lees ook:

Radio 1 Select